Roadshow

 

PR Kampány

Köszöntjük a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt honlapján. Az oldal célja elsősorban a projekt tartalmával, eredményeivel kapcsolatos tájékoztatás, ugyanakkor olyan információk is megtalálhatóak itt, amelyek közvetlenül is hozzájárulnak a biztonságos és jogszerű foglalkoztatás térnyeréséhez.

Bízunk benne, hogy honlapunk hasznos információforrásként szolgál minden látogató számára.


A Projekt megvalósítói

 

 

Munkaképességi IndexA Munkaképességi Indexet eredetileg Finnországban hozták létre abból a célból, hogy egyszerűen tudják mérni a munkaképességet fejlesztő programok hatékonyságát. A beavatkozások köre jóval túlmutatott az egészségi állapoton, s a Munkaképességi Index forradalmi volt abban a tekintetben, hogy nem a károsodást, hanem a képességet mérte. A több ezer főn végzett felmérés sikeresnek bizonyult, s a követéses vizsgálatok megerősítették a módszertan és a szemlélet létjogosultságát.

 

 A Munkaképességi Index egy olyan rövid, hét kérdésből álló kérdőív, mely gyorsan alkalmazható szűrésre, illetve a munkaképességi állapot nyomon követésére. A benne szereplő kérdésekre adott válaszok jól előrejelzik, hogy az adott egyén az aktuális munkáját képes lesz-e hosszabb távon is folytatni. Kiváló felhasználhatóságát jelzi, hogy ez idáig több mint 26 nyelvre fordították le.

 A módszertan alkalmazása minden szereplő számára előnyös: a munkavállaló segítséget kaphat munkaképességének fenntartására, a munkáltató növelheti a termelékenységét és meg tudja tartani a nagy munkatapasztalatú dolgozóit, a foglalkozás- egészségügyi szolgálat a napi rutinban is gyorsan és hatékonyan használható eszközt kap. A társadalom is jól jár, mert csökken a rokkantsági teher, ráadásul tevékenyebb és egészségesebb nyugdíjas kor vár a jobb munkaképességűekre.

 A Munkaképességi Index Módszertan fejlesztés átfogó honosítására a TÁMOP-2.4.8–12/1-2012-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében nyílik lehetőség. Projektünk elsődleges célcsoportja a foglalkozás- egészségügyi szolgálatokban dolgozó orvosok, de nagyon fontosnak tartjuk a munkavállalók és a munkáltatók tájékoztatását is.

 A kampány központi eleme a honlap lesz, melyen elérhetővé válnak a tájékoztató anyagok, bárki felmérheti a saját munkaképességét és belépőpontként szolgálhat a Munkaképességi Index Hálózathoz csatlakozóknak. Mivel az Index csak egy mérőeszköz, ezért – projektünk keretében - elindul azon anyagok fejlesztése, melyek képesek javítani a dolgozók munkaképességét. Mindeközben célunk, hogy egy kiindulási nemzeti adatbázis létrejöjjön. Ennek előkészítéséhez felmérést végzünk, mely elsősorban az idősödő munkavállalókat célozza meg, néhány kiemelt ágazatban és munkakörben. A Módszertan honosítása során támaszkodni fogunk a nemzetközi tapasztalatokra.

A Munkaképességi Index jogtulajdonos Finn Munkaegészségügyi Intézettel már hivatalos megállapodás született. Emellett a Németországban működő WAI-Netzwerk és a holland Blik op Werk szolgál például a számítógépes hálózat kiépítésében. Az osztrák nemzeti hálózattal elsősorban a fejlesztő anyagok területén szeretnénk együttműködni.

Összefoglalva projektünk keretében elérendő céljaink, hogy hasznos eszközöket, tartós fejlődést tudjunk elindítani a foglalkozás-egészségügyben. A fejlesztés célja továbbá, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok mindennapi munkájukban használják a Munkaképességi Indexet. Ezzel a gyors és bevált módszerrel egészítsék ki meglévő eszköztárukat és az eredményeket használják fel az általuk ellátott dolgozók munkaképességének fejlesztésében, a cégek és általuk a nemzetgazdaság termelékenységének növelésében. Végül nem titkolt szándékunk, hogy a felméréseink és fejlesztéseink nemzetközileg is elismert tudományos eredmények formájában is megmutatkozzanak.