Nyomtatás

Jogsegélyszolgálatok koordinációja

Írta: nmh. Beküldve: Jogsegélyszolgálatok koordinációja

 – a legális foglalkoztatás elősegítése a munkajog és a vállalkozóvá válás kapcsán ingyenes jogsegélyszolgálatot nyújtó TÁMOP-2.5.3.B pályázati felhívás keretében megvalósuló projektek szakmai koordinálása  – 

 

A tevékenység általános tartalma:

A TÁMOP-2.4.8-12 kiemelt projekt keretében működő projektelem feladata a TÁMOP 2.5.3.B pályázati felhívás nyertes szervezetei által irányított Országos JOGPONT+ Mini hálózat tevékenységének koordinálása, az egységes működés fejlesztése és támogatása. Ezen belül a jogsegélyszolgálatok tájékoztatása és tapasztalatcseréje konferenciák szervezésével, a jogsegélyszolgálatot ellátó jogászok képzésének koordinálásával valósul meg, valamint feladatunk egységes iratminta tár létrehozása; a jogsegélyszolgálatok által ellátott esetek nyilvántartása, összesítések, elemzések készítése; a tevékenység és az Alternatív vitarendezési módok népszerűsítése. 

 

A tevékenység célja:

A TÁMOP-2.5.3.B pályázati felhívás keretében megvalósuló projektek céljai  és tevékenységei jól illeszkednek  a TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt céljaihoz. 

A tevékenység célja: 

•a munkavállalói célcsoportok tudatosságának, tájékozottságának és ismereteinek fejlesztése, szemléletformálása,

•a munkáltatók (elsősorban kis- és középvállalkozások) ismereteinek bővítése munkavédelem és munkaügy területén,

•a jogsegély szolgálatok tevékenységének népszerűsítése,

•minden régió Jogsegély szolgálatának tájékoztatása és tapasztalatcseréjének megszervezése olyan témakörök beépítésével, amelyek hozzájárulhatnak a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések és jogszerűtlen foglalkoztatás megelőzéséhez, illetve az esetleges jogsértések megszüntetéséhez.

 

A tevékenység célcsoportjai:

•A TÁMOP 2.5.3.B pályázati kiírás nyertes szervezeteiben dolgozó projektmegvalósítók.

• Mindazon munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók - közvetve pedig mindezek családtagjai -, amelyek a JOGPONT+ Mini irodákban dolgozó jogászok tájékoztatására és tanácsadó tevékenységére szorulhatnak.

 

A megvalósítás konkrét elemei: 

 

•    Jogsegélyszolgálatok tájékoztatása és tapasztalatcseréje konferenciák szervezésével:


Számos konferenciát, szakmai fórumot szervezünk annak érdekében, hogy a legfontosabb információk valamennyi érintetthez, így a jogsegély munkában résztvevő jogászokhoz és a szolgálatot igénybe vevő vállalkozókhoz is eljussanak. Rendezvényeink lehetőséget adnak a jogi tanácsadást végző jogászoknak és egyéb közreműködőknek az új információk elsajátításán túl a tapasztalatcserére is.

2014.03.13.-14. - Jogszerű? Legyen! – JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia

2013.08.29-30. - "JOGPONT+ Mini" Szakmai Konferencia

2014.10.30-10.31.- Egyenlő esélyek a foglalkoztatásban – JOGPONT+ Mini Konferencia


•    Egységes Iratminta-tár létrehozása:


Az előzetes igényfelmérések alapján a JOGPONT+ Mini irodák egységes működését támogató, komplex Iratminta-tárat hoztunk létre, amely megkönnyíti és meggyorsítja az ügyintézést a tanácsadások során. Az iratminták előzetes igényfelmérések alapján, szakemberek közreműködésével jöttek létre. 81 témakörben, összesen 98 darab iratminta készült el, egyes témaköröknél több lehetőség figyelembevételével. Az Iratminta-tár egységes formai-, és jogi követelményeknek is megfelelő iratmintákat tartalmaz, a munkajog mellett társasági jog, társadalombiztosítás jog, családjog, közigazgatási jog és adójog területein.

Új Iratminta-tár készült el a jogsegélyszolgálatok részére

Sajtóközlemény az új iratminta-tárról


•    Jogsegélyszolgálatok által ellátott esetek nyilvántartása, összesítések, elemzések készítése:


A TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály a JOGPONT+ Mini hálózat valamennyi irodájának ügyforgalmát régiónként összegyűjti, összesíti és -elemzi. Az így létrejött adatbázisból megismerhető, hogy az egyes régiókban, illetve a Jogpont-képviseleteken milyen esetszámmal dolgoztak, és milyen tipikus esetekkel találkoztak a szolgálat munkatársai. Az adatokból félévente készül országos szintű összesítés és elemzés.


•    Alternatív vitarendezési módok népszerűsítése:


Az alternatív vitarendezés különböző módjait általános gyakorlattá alakító tevékenység során egy több ezer oldalból álló háttéranyag került összeállításra. Ennek része egy olyan „tudástár” létrehozása, amely elérhetővé teszi az alternatív vitarendezéssel kapcsolatos jogtárat, szakirodalmat, valamint képzéseket. Ez jelentős mértékben megkönnyíti a jogászok munkáját, közvetve pedig lehetővé teszi, hogy a perek mellett, vagy azok helyett adjon megoldást a jogvitás esetekre.

Tematikus Tudástár


•    Jogsegélyszolgálatok tevékenységének a népszerűsítése:


A JOGPONT+ Mini szolgáltató irodák tevékenységének népszerűsítése céljából a rendezvényeinken túl PR cikkeket és a szolgálat működését bemutató kiadványt jelentettünk meg.


 2014.03.13.-14. - Jogszerű? Legyen! – JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia