2014.10.30-10.31.- Egyenlő esélyek a foglalkoztatásban – JOGPONT+ Mini Konferencia

 

Már az előkészítő szakaszban nagy érdeklődés kísérte a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt keretében megrendezett Egyenlő esélyek a foglalkoztatásban című konferenciát, Gárdonyban. A 2014. október 30–31-én lezajlott JOGPONT + Mini konferencián a meghívott kis- és középvállalkozók, illetve a TÁMOP 2.5.3.B projekt JOGPONT+ Mini hálózatban dolgozó ügyvédek vettek részt.

A konferenciát Vörös Szabolcs, a TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály szakmai vezetője nyitotta meg. Az első előadó dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Hatósági és Jogi Főosztályának vezetője volt, aki az egyenlő bánásmód elvének általános kereteit ismertette. Ezt követően az Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága képviseletében a védett munkavállalói csoportok munkaügyi szabályait dr. Csigi Imre közigazgatási tanácsadó mutatta be, a sérülékeny munkavállalók munkavédelmi védelméről pedig dr. Erősné dr. Bereczki Edit, orvos szaktanácsadó beszélt. A délelőtti programot a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv igazgatónője, Kovács Ibolya zárta a „Megváltozott munkaképességűek rehabilitációja” című előadásával.

A délután kiemelt programja az „Egyenlő esélyekért a foglalkoztatásban civil szemszögből” című kerekasztal beszélgetés volt, amelyet Kerekes Áron, a TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderált. A beszélgetés résztvevői bemutatták az általuk képviselt szervezetek tapasztalatait, jó gyakorlatait egy-egy speciális munkavállalói csoport tekintetében. A szülés után a munka világába visszatérő anyák helyzetéről Szarvas Judit, a HR Partner Consulting Kft. projektvezetője beszélt. A pályakezdő fiatalok előtt álló kihívásokat Balla Ildikó, az Országos KID Egyesület projektvezetője ismertette, míg a megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci integrációjáról Kóródi Edit, a Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai igazgatója számolt be. A beszélgetésbe bekapcsolódott Vörös Szabolcs, a projekt szakmai vezetője is. A program hatékonyságát növelte, hogy a konferencia valamennyi résztvevője feltehette kérdéseit, vagy akár új témákat vethetett fel.

A konferencia második napján a szakértők a profitorientált szektorban vizsgálták az esélyegyenlőség előmozdításának lehetőségeit. Fehér Miklós, a KézenFogva Alapítvány Alternatív Munkaerő-piaci Szolgáltatás vezetője, saját tapasztalatain keresztül mutatta be a civil szervezetek és for profit cégek együttműködési módszereit és a megvalósításban rejlő erőt. Ezt követően Bakos Miklós, a Bakosfa Kft. cég képviselője, és Oplaznik Gabriella, a MEMFO Kft. szakmai vezetője, a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásával kapcsolatban osztották meg tapasztalataikat és mutatták be jó gyakorlataikat. Végül Gergácz Lili, a KÜRT Zrt. HR vezetője, keltette fel a hallgatóság érdeklődését a családbarát munkahelyek és a kisgyermekes anyák, illetve szülők számára széleskörű lehetőségeket biztosító munkavállaló-barát megoldásokkal kapcsolatban. Előadásában hangsúlyosan szerepelt a távmunka mechanizmusának ismertetése, és azon eszközök, módszerek bemutatása, amellyel munkavállalóik mindennapi tevékenységeit segítik.

A rendezvény zárásaként, egy munkaebéd keretében osztották meg egymással személyes tapasztalataikat a résztvevők. Összességében nem csupán az előadások és a kerekasztal beszélgetés volt előremutató, hanem számos informális beszélgetés is hozzájárult a JOGPONT+ Mini Konferencia sikeréhez.

 


A konferenciához kapcsolódó szakmai tartalmak elérhetőek itt:

 

1. Előadás: Nőkre és fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályok 

Előadó: dr. Csigi Imre

Letöltés

 

2. Előadás: Esélyegyenlőség a munkavédelem vonatkozásában


Előadó: dr. Erősné dr. Bereczki Edit

Letöltés

 

3. Előadás: Egyenlő esélyek a foglalkoztatásban

Előadó: dr. Gregor Katalin

Letöltés

 

4. Előadás: Megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációja

Előadó: Kovács Ibolya

Letöltés


Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

Egyenlő esélyek a foglalkoztatásban – JOGPONT+ Mini Konferencia