2015. 04.29-04.30.-Munkaképességi Index felmérés zárókonferencia

A Munkaképességi Index felmérés - országosan több mint 5 000 munkavállaló bevonásával végzett reprezentatív kutatás - továbbá a munkaképességet fejlesztő szakmai útmutatók álltak a középpontjában a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosító számú kiemelt projekt 2015. április 29-30-án, Siófokon megrendezett Munkaképességi Index felmérés zárókonferenciájának.

A kétnapos rendezvény keretében mintegy száz érdeklődő: munkavédelmi szakemberek, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók és társadalmi szereplők ismerhették meg a Munkaképességi Index Felmérés eredményeit és a munkaképességet fejlesztő szakmai útmutatókat.

A Munkaképességi Index kérdőív egy olyan eszköz, amely segít megtalálni a munka világában azokat a munkavállalókat, akik támogatásra szorulnak a munkaerő-piaci szerepvállalásuk folytatásához. A kérdőív kitöltését és értékelését követően a kapott eredmények jól jelzik a munkavállaló jelenlegi állapotát, illetve nagy pontossággal prognosztizálják nyílt munkaerő-piaci jelenlétük alakulását. A hét kérdésből álló módszertant a 80-as években finn kutatók dolgozták ki, és mára már világszerte 26 nyelvre lefordítva alkalmazzák.

Az országos, reprezentatív kutatás 2014. július és 2015. február között került lebonyolításra négy nemzetgazdasági ágazat hat kijelölt célcsoportjában, a 45 év feletti munkavállalók körében. A felmérés alapját az egészségügyi alapellátás orvosai, az egészségügyi asszisztensek-ápolók, az építőipari munkások, a mezőgazdasági munkások, a pedagógusok (általános és középiskolai) és a munkások az autóiparban és beszállítóiknál csoportok képezték. Kiválasztásukat az indokolta, hogy a nemzetközi szakirodalom alapján ezek a munkavállalók a más ágazatokban dolgozókhoz képest alacsonyabb munkaképességgel rendelkeznek. A kutatás eredményei hatékony eszközként szolgálnak a nemzetgazdasági szinten munkaerőhiánnyal, elvándorlással vagy korai nyugdíjazással fenyegető ágazatok azonosításához, és a kedvezőtlen folyamatok megfordításához, továbbá segítik a munkakörülmények javítását, a munkahelyi egészségfejlesztést, az élethosszig tartó tanulást és a generációk együttműködését a munka világában. A felmérés eredményei teljes mértékben megfeleltethetőek más országok hasonló foglalkozású, 45 év feletti munkavállalóinak adataival.

A munkaképesség megőrzésének és fejlesztésének lényeges eleme az egészség. A felmérésben részt vevő munkavállalók közel negyedének a munkaképessége fejlesztést igényel. A konferencia keretén belül bemutatásra került szakmai útmutatók a csökkent munkaképességű munkavállalók nyílt munkaerőpiaci jelenlétének stabilizálását hivatottak támogatni. Az útmutatók a foglalkozás-egészségügyi szakemberek mindennapi munkájában biztosítanak szakmai segítséget, hogy szilárd alapokon nyugvó döntéseket hozzanak a munkaköri alkalmasság megítélésekor, illetve a bizonyos egészségkárosodással élők munkahelyi egészségfejlesztésével kapcsolatban.

A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosító számú kiemelt projekt fejlesztési irányaival összhangban a következő témakörökben valósult meg a munkaképességet fejlesztő szakmai kiadványsorozat első három fejezetének kivitelezése: deréktáji gerincbetegséggel és gerincműtétet követő állapottal élők, a depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek valamint a hasi sérvvel, illetve sérvműtét utáni állapottal élők munkaköri alkalmasságának meghatározása, illetve munkahelyi rehabilitációjuk és a munkaképességük fejlesztésének módszerei.

 

A konferenciához kapcsolódó szakmai tartalmak elérhetőek itt:

 

 1. Előadás: A degeneratív gerincbetegségek műtéti megoldásai, a műtét utáni foglalkozásegészségügyi és rehabilitációs kérdések

 Előadó: Dr. Bors István Béla

  

2. Előadás: A munkaképesség megőrzése és fejlesztése

 Előadó: dr. Kudász Ferenc

 

3. Előadás: Mechanikai eredetű derékfájdalom diagnosztikájának és konzervatív terápiájának irányelvei

 Előadó: Dr. Ferencz Mária

 

4. Előadás: A hasi sérv

 Előadó: Prof. Dr. Wéber György

 

5. Előadás: Depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek munkaköri orvosi alkalmasságának meghatározása, illetve munkahelyi rehabilitációjuk és a munkaképességük fejlesztésének módszerei

 Előadó: Valastyán Beáta

 

6. Előadás: Magyarország 45 év feletti munkavállalóinak munkaképessége a munkaképességi index felmérés alapján és a munkaképességet befolyásoló tényezők

 Előadó: Dr. Nagy Krisztina

 

7. előadás: A leggyakoribb panaszt okozó betegségek és hatásuk a munkaképességre a Munkaképességi Index felmérés alapján

 Előadó: Kővágó Zsófia

 

 Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

Munkaképességi Index felmérés zárókonferencia