2015.05.12-05.13.- Azbesztmentes Jövőnkért! - A Munkavédelem Jövőjéért! konferencia2015. május 12-én és 13-án valósult meg a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szakemberek Egyesületével, valamint a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szervezetével együttműködve az „Azbesztmentes Jövőnkért! - A Munkavédelem Jövőjéért! konferencia”. A rendezvény célja az azbesztmentesítés fontosságát és sürgősségét bemutató szakmai eszmecsere, továbbá egyéb, a munkavédelmi szakmát érintő aktuális kérdések megvitatása volt. A konferenciát Barta-Eke Gyula Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kancellárja nyitotta meg.

A rendezvény első napján – a konferencia céljának és jelentőségének, továbbá a TÁMOP-2.4.8-12 projekt céljainak és eredményeinek bemutatását követően – az „Azbesztmentes jövőnkért!” témakör köré csoportosult az előadások tematikája. A résztvevők megismerhették többek között az azbeszt okozta foglalkozási megbetegedések kivizsgálásának tanulságait, az azbesztmentesítés hazai gyakorlatát, valamint a munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi felügyelet közreműködésének tapasztalatait.

Az előadók között szerepelt a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Dr. Madarász Gyula osztályvezető, Dr. Koch Mária a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Munkavédelmi Továbbképző Központ igazgatója, Borsody Gábor és Zellei János a MASZ elnöke és felügyelőbizottsági elnöke, Mészáros Balázs a MUFOSZ elnöke, Six Éva laboratórium vezető, továbbá Velicsek Ildikó a Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályának vezetője. A projektet Baranyiné Kabai Erzsébet projektmenedzser, valamint Vörös Szabolcs szakmai koordinátor képviselte.

A konferencia nemzetközi kitekintésre és tapasztalatcserére is lehetőséget biztosított a lengyelországi azbesztmentesítési program, az azbesztmentesítés európai uniós gyakorlatának megismerése keretében, lengyel – Mariusz Blahuta, Krzysztof Babka – és holland – Mr. Anand Harinarain – vendégeink képviseletében.

Az érdeklődők számára lehetőség nyílt megtekinteni az azbesztmentesítés megoldásait egy gyakorlati bemutató keretében.

„A munkavédelem jövőjéért!” szlogen volt a második nap alcíme, ahol elsősorban a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának vezetőinek előadásait hallgathatták meg a résztvevők.

Nesztinger Péter főosztályvezető az Európai Unió munkavédelmi stratégiáját, és a munkavédelem nemzeti politikája megalkotásának előkészületeit, valamint a munkáltatók munkavédelmet érintő bejelentési kötelezettségeinek jogszabályi hátterét mutatta be. Dr. H. Nagy Judit a munkavédelem kötelezettségei a bírósági ítélkezés fényében, és a munkafelügyeleti rendszer átalakulása témakörökben tartott előadást.

A konferencia második napján a projektben megvalósult fejlesztésekről is érdekes információkhoz juthatott a hallgatóság. Vörös Szabolcs – Nesztinger Péter előadásához kapcsolódva – az informatikai fejlesztés részeként mutatta be a bejelentési kötelezettségek támogatását célzó – még fejlesztés alatt álló – online informatikai megoldásokat. Dr. Koch Mária a projekt keretében megvalósult „Specialista munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén” szakirányú továbbképzés tapasztalatait ismertette.

 

A konferenciához kapcsolódó szakmai tartalmak elérhetőek itt:

 

1. Előadás: A munkafelügyeleti rendszer átalakulásáról

Előadó: dr. H. Nagy Judit

Letöltés

 

2. Előadás: A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

Előadó: dr. H. Nagy Judit

Letöltés

 

3. Előadás: A munkavédelmet érintő bejelentések

Előadó: Nesztinger Péter

Letöltés

 

4. Előadás: Az Ország Megtisztítása az Azbeszttől Program a 2009-2032 évekre

Előadó: Drelich Izabela

Letöltés

 

5. Előadás: Azbesztmentes Európa

Letöltés

 

6. Előadás: Azbesztmentes jövőnkért!

Előadó: Borsody Gábor

Letöltés

 

7. Előadás: Azbesztmentesítés magyarországi gyakorlata

Előadó: Zellei János

Letöltés

 

8. Előadás: A bejelentési kötelezettségek támogatása online informatikai megoldásokkal, a TÁMOP 2.4.8-12 projekt informatikai fejlesztése

Előadó: Vörös Szabolcs

Letöltés

 

9. Előadás: 1. Oktatás és bizonyítvány azbeszttel dolgozó munkavállalók számára

                   2. Új jogszabályok bevezetése Hollandiában, melyet feltehetőleg az Európai Unió követni fog a jövőben

                   3. Face Fit Test

Előadó: Csernela Ágnes

Letöltés

 

10. Az Európai Unió munkavédelmi stratégiája, A hazai munkavédelmi nemzeti politika megalkotása

Előadó: Nesztinger Péter

Letöltés

 

11. Előadás: Az azbeszt okozta foglalkozási megbetegedések kivizsgálásának tanulsága

Előadó: dr. Madarász Gyula

Letöltés

 

12. Előadás: A levegőtisztasági mérések Európai Uniós gyakorlata

Előadó: Six Éva

Letöltés

 

13. Előadás: Munkavédelem kötelezettségei a bírósági ítélkezés fényében

Előadó: dr. H. Nagy Judit

Letöltés

 

14. Előadás: Munkavédelmi kötelezettségek a bírósági ítéletek tükrében

Előadó: dr. H. Nagy Judit

Letöltés

 

15. Előadás: A munkavédelmi szakemberek és a munkavédelmi hatóság közreműködése az azbesztmentes Magyarországért

Előadó: Velicsek Ildikó/ Mészáros Balázs

Letöltés

 

16. Előadás: Specialista a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén

Előadó: dr. Koch Mária

Letöltés

 

Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

Azbesztmentes Jövőnkért! - A Munkavédelem Jövőjéért! konferencia