2015.09.30. - Fejlesztések a munka világában - TÁMOP 2.4.8-12 projekt zárórendezvény

 

Fejlesztési eredmények a TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt keretében

 

A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” elnevezésű kiemelt európai uniós projekt zárórendezvénye 2015. szeptember 30-án került megrendezésre a budapesti Best Western Hotel Hungariában.

A projektzáró rendezvényen a 2012. október 1-jén indult projekt eredményeiről, elvégzett feladatairól, fejlesztéseiről számoltak be a megvalósító munkatársak és szakemberek. Az eseményt Ambrus Ilona, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdálkodásért Felelős Helyettes Államtitkára nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a 2007 és 2013 közötti programozási időszak uniós operatív programjainak középpontjában a foglalkoztatás dinamikus bővítése állt, amelyhez elengedhetetlen volt a munkavédelmi és munkaügyi hatósági munka fejlesztése is. Ebben a megvalósítási időszakban kiemelt célként jelent meg az elvárás, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsünk, amelyben a jogszerű foglalkoztatás, illetve a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzés mindenki részére elérhető. Az elmúlt három évben ennek a célnak az elérését szolgálták a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 projekt tevékenységei is.

A projekt keretében információtechnológiai fejlesztésekre, eszközbeszerzések valósultak meg. A fejlesztett technikai és információs háttér, valamint a munkaszervezés újragondolása egy sokkal korszerűbb, a munkaadók technikai adottságaival is lépést tartó rendszer megteremtéséhez nyújtanak segítséget. A foglalkozási eredetű megbetegedések eredményesebb feltárása és megelőzése érdekében pedig bővítésre, korszerűsítésre került a foglalkozási megbetegedéseket vizsgáló eszközpark.

A képzésekkel foglalkozó tevékenység keretében komplex feladatként valósult meg a tananyagok fejlesztése, a képzési programok akkreditálása, a szakmai és készségfejlesztő képzések lebonyolítása, azzal a céllal, hogy támogassa a vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi előírások ellenőrzésével járó európai szintű gyakorlati feladatok ellátását.

A projekt döntés-előkészítő, módszertani fejlesztésekkel foglalkozó tevékenysége által megvalósított módszertani fejlesztés a szakmai ágazatok vezetői számára hatékony támogatást nyújt a szükséges stratégiai döntések meghozatalához, a pontosabb közép- és hosszútávú stratégiák megalapozásához, valamint a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés irányelveinek célirányosabb megállapításához.

Az ingyenes jogi segítségnyújtást célzó JOGPONT+ Mini hálózat munkájának koordinálása is lezárult, a jogsegélyszolgálatok által ellátott esetekből összesítések, elemzések készültek. Kialakításra került egy egységes Iratminta-tár, és egy alternatív vitarendezési tudástár is.

A kiemelt projekt keretében – nemzetközi trendeket követve – megvalósult az ország eddigi legnagyobb, a munkavédelmi és a munkaügyi szakterületet érintő, a társadalmi tudatosságot növelő kommunikációs kampánya is, ami egyedülálló volt Magyarországon.

A TÁMOP 2.4.8-12 projekt tevékenységeinek bemutatásával, eredményeinek összegzésével zárult a rendezvény. A megjelent szakemberek egyöntetűen egyetértettek azzal, hogy a munkavédelmi és munkaügyi hatóság rendszerének és folyamatainak fejlesztése jelentősen befolyásolja a munka világát, a hatósági ellenőrzések hatékonyságát.

 

 A konferenciához kapcsolódó szakmai tartalmak elérhetőek itt:

 

1. Előadás: A projekt általános bemutatása

Előadó: Vörös Szabolcs

 

2. Előadás: A munkavédelem változásai - Technikai fejlődés a munkahelyi egészség és biztonság védelmében

Előadó: Nesztinger Péter

 

3. Előadás: Az ellenőrzési tevékenység és a működési folyamatok technikai támogatása

Előadó: Éger Szilárd

 

4. Előadás: Elemző kapacitás fejlesztése, módszertani fejlesztés megvalósítása

Előadó: Szentesi- Fekete Tünde

 

5. Előadás: Naprakész tudás - Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések

Előadó: Pató Ágnes

 

6. Előadás: Jogsegélyszolgálatok koordinációja a legális foglalkoztatás elősegítése érdekében

Előadó: Prekopa A. Erna

 

7. előadás: A társadalmi tudatosság fejlesztése

Előadó: Kisanyik Tímea

 

 

Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

2015.09.30. - Fejlesztések a munka világában - TÁMOP 2.4.8-12 projekt zárórendezvény