2013.09.18-22. - Budapest, 76. OMÉK - projektmegjelenés

– képes beszámoló -

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén 2013. szeptember 18-án ismét megnyitotta kapuit a 76. OMÉK Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A több mint száz éves múltra visszatekintő OMÉK a hazai élelmiszeripari és mezőgazdasági szektor legnagyobb rendezvényének számít. Ezúttal interaktív programokkal valamint munkavédelmi és munkaügyi témájú előadásokkal vettünk részt az eseményen.

Az ötnapos rendezvény az agrárszakemberek, vállalkozók, termelők, egyesületek és a közigazgatás számos szereplőjének teremtett lehetőséget magas színvonalú szakmai bemutatkozásra, termékeik, szolgáltatásaik nagyközönséggel való megismertetésére. Az OMÉK másik nagy erénye a kiállítói platform látványos megjelenése mellett, hogy képes hitelesen bemutatni a mezőgazdaság, az élelmiszeripar minden területét, a különböző termék előállításának folyamatát, ráirányítva a figyelmet például az élelmiszerbiztonság fontosságára. Ugyan a kiállítás alapvetően az élelmiszeripar és a mezőgazdaság látványos, érdekes és élményekkel kecsegtető oldalát hangsúlyozta ki, fontos volt számunkra, hogy mind a látogatók, mind a kiállítók biztonságos munkavégzéssel és jogszerű munkavállalással kapcsolatos ismereteit bővítsük, érzékenységüket, fogadókészségüket növeljük a balesetek megelőzését és a jogérvényesítést támogató információk, előadások, tájékoztató anyagok segítségével. A kiállítás minden napján interaktív program keretében mutatták be a projekt munkatársai a módosult tudatállapotot szemléltető, ún. „részeg szemüveg” segítségével, hogy milyen veszélyek, hátrányok rejlenek a fizikai és szellemi munkavégzés során, ha a munkavégzés ittas állapotban történik.

 

Módosult tudatállapot veszélyeinek bemutatása 1.

 

Módosult tudatállapot veszélyeinek bemutatása 2.

 

Módosult tudatállapot veszélyeinek bemutatása 3.

 

Az interaktív programok megvalósítása mellett a projekt standján munkavédelmi kisfilmeket is vetítettünk. A programelem a legfiatalabb korosztály figyelmét is lekötötte. „A Napo rajzfilmsorozat számítógépes grafika alkalmazásával készült. A körülbelül egyperces epizódok szereplői vezetők, munkavállalók, akik különböző munkahelyi szituációkban küzdenek meg a mindig jelenlévő veszélyekkel, biztonsági problémákkal. Napo, a főszereplő és társai szavak nélküli nyelven fejezik ki magukat. Történeteik pedagógiai értéket hordoznak magukban, hiszen a munkahelyi biztonság mindennapi problémáit kell megoldaniuk. A humort sem nélkülözve fontos kérdéseket vetnek fel, vitát gerjesztenek, megoldás keresnek. Esetenként gyakorlati megoldásokkal szolgálnak, vagy rávezetik az érdeklődőket.

Napo munkavédelmi rajzfilmsorozat vetítése

A kiállítás második napján, szeptember 19-én, a Projekt standján szakmai rendezvény lebonyolítására került sor. A rendezvény címe: „Jó ízeket jó érzéssel, balesetmentesen!”.

A szimpózium előadásai a munkavállalók egészségre nem veszélyes és biztonságos munkavégzéséről, a kockázatok és szabálytalanságok megelőzéséről szóltak az alábbiak szerint:

 

Dr. Bakos József főigazgató-helyettes, NMH MMI Köszöntő

1. Előadás: Vörös Szabolcs szakmai vezető, NMH TÁMOP 2.4.8 - 12 Projekt-végrehajtási Osztály „A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása, kapcsolódása a mezőgazdasági ágazathoz”

Letöltés

2. Előadás: Nesztinger Péter közigazgatási főtanácsadó, NMH MMI A mezőgazdasági munkák biztonsága

Letöltés

3. Előadás: Dr. Madarász Gyula, főosztályvezető-helyettes, NMH Munkavédelmi Főosztály Kémiai és biológiai veszélyek a mezőgazdaságban

Letöltés

4. Előadás: Dr. Bereczki Edit, orvos szaktanácsadó, NMH Állattenyésztés biztonságosan

Letöltés

5. Előadás: Dr. Madarász Gyula, főosztályvezető-helyettes, NMH Munkavédelmi Főosztály Kémiai és biológiai veszélyek az élelmiszer-feldolgozásban

Letöltés

6. Előadás: Dr. Járai József Krisztián, osztályvezető, NMH Munkaügyi Hatósági Osztály Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Letöltés

 

Élményeken innen, szabályokon túl – ahogy a termelők látják

 

Előadók:

7. Előadás: Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője, rendfő

Letöltés

8. Előadás: Birkás István, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke

Letöltés

9. Előadás: Dr. Lőrincz György a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa, borásza

Letöltés

 

Dr. Bakos József, az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának vezetője megnyitja a szimpóziumot

 

 

Vörös Szabolcs előadása

 

 

 Dr. Madarász Gyula előadása 

 

 

Dr. Járai József Krisztián előadása

 

 

Dr. Bereczki Edit előadása

 

 

Nesztinger Péter előadása

 

 

Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetőjének, rendfőjének előadása

 

 

Birkás István, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnökének előadása

 

 

Dr. Lőrincz György a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosának, borászának előadása