2014.04.02-04.06. - Construma Építőipari Szakkiállítás- "Gyorsabb, olcsóbb... De biztonságos is?" szimpózium

Kiemelkedő érdeklődés kísérte szakmai programunkat a Construma kiállításon

Eljött a tavaszi szakkiállítások ideje, a Hungexpo területén elkezdődtek a munkavédelmet és munkaügyet is érintő programok. 2014. április 2-6. között a TÁMOP-2.4.8-12 projekttel a Construma Szakkiállításon találkozhattak az érdeklődők.

A CONSTRUMA kiállítás nem csak a legnagyobb hazai építőipari szakkiállítás, hanem Közép- és Kelet-Európa második legjelentősebb építőipari rendezvénye, amelynek fókuszában az idei évben a „felújítás” témaköre állt. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban sorra kerülő rendezvényen 14 ország 510 kiállítója 17 100 m2-en mutatkozott be. Az első három szakmai napon több mint negyven konferencia és előadás zajlott egy időben. A szakmai események közül a TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt által megvalósított „Gyorsabb, olcsóbb… De biztonságos is?” címmel megrendezésre került szimpózium közel százfős látogatottságával tűnt ki a rendezvény programjai közül.

A szinte teltházas rendezvényt dr. Bakos József nyitotta meg. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató-helyettese beszédében kitért arra, hogy az építőipar a halálos munkabalesetek számát tekintve még mindig az egyik legveszélyesebb foglalkozási ágazat. Kiemelte, hogy a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos modernizációnak nem csak a tervezőasztalokon és a jogalkotónál kellene megjelennie, hanem az emberi viselkedést irányító fejekben is.

Baranyiné Kabai Erzsébet, a TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály osztályvezetője mutatta be a projektet,  tájékoztatta a megjelent érdeklődőket a projekt céljairól, megvalósulási ütemtervéről, az eddig elért eredményekről.

A közel kétórás szimpóziumon előadást tartott még Nesztinger Péter, az NMH MMI közigazgatási főtanácsadója, „Mire tanítanak a súlyos munkabalesetek?” címmel. A főtanácsadó előadásában kiemelte, hogy a tavalyi évben a halálos munkabalesetek harmada az építőiparban történt, jellemzően leesés, földbeomlás következményeként. Történt mindez annak ellenére, hogy a tavalyi évben több mint 4600 ellenőrzést hajtottak végre a felügyelők az építőipari szektorban.

 

Dr. Madarász Gyula, az NMH Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezető-helyettese „A munka, ami megbetegíthet?” címmel tartott előadásában hangsúlyozta, hogy bizonyos munkatevékenységek valóban betegségeket okozhatnak. A szakemberek tudomására jutott egészségkárosodások közül az építőiparban a légzőszervi és mozgásszervi betegségek, például a zajjal, a kéz-kar vibrációval kapcsolatosak, illetve a bőr megbetegedései a legjellemzőbbek. Mégis, évente minden 10 000 bejelentett foglalkoztatottból mindössze 0,3-2,6 ember megbetegedését veszik nyilvántartásba az orvosok, ami arra enged következtetni, hogy a foglalkozási megbetegedéseket a munkáltatók jellemzően nem jelentik be.

 

Dr. Járai József Krisztián, az NMH Munkaügyi Hatósági Osztályának osztályvezetője, „Egyszerűbben, de szabályosan!” című előadásában egyebek mellett az egyszerűsített foglalkoztatás szabályrendszerének lényegesebb pontjait ismertette az érdeklődőkkel. Az egyik legkomolyabb jogsértés a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai alapján a feketemunka, jellemzően a be nem jelentett munkavállalók szabálytalan foglalkoztatása. Az elmúlt év összesítése alapján elmondható, hogy az építőiparban ellenőrzött 3309 emberből 1414 főt feketén foglalkoztattak a munkaadók. Ez az attitűd káros a munkavállalóra nézve, káros az állam számára, és káros a tisztességes foglalkoztatók számára is, akik a jogsértő vállalkozások miatt szenvednek versenyhátrányt.

 

Palotás Gábor, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. munka-, tűz- és környezetvédelmi igazgatója „A Margit híd felújítása” címmel tartott előadásában kifejtette, hogy a Margit híd 2009-ben kezdődött felújítása során a 72 foglalkoztatott alvállalkozónak néha 400 embere dolgozott egy időben a munkaterületen. Ebben a projektben az egyik legnehezebb feladat a sok, egymás munkamódszereit, feladatait nem ismerő munkavállaló tevékenységének összehangolása volt.

 

Nagy József István, a Colas Hungária Zrt. biztonságtechnikai vezetője „ADAT VAGY EMBER, avagy fontos a személyes jelenlét!?” című előadásával zárta a szimpózium programját, amelyben arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy az ember nem csak adat, nem csak egy statisztikai elem, hanem egy értelmes, logikus lény. Ezért a munkavállalókat – feladatukhoz szükséges kompetenciáik alapján – érdemes bevonni a biztonságot szolgáló intézkedések megtételébe, indokolni számukra a vezetői döntéseket, kiemelve azokat, amelyek biztonságos munkavégzésüket garantálják.

 

A Construma szakkiállítás idején a TÁMOP 2.4.8-12 projekt csapata végig elérhető volt az „A” pavilonban felállított standján is, ahol munkaügyi, illetve munkavédelmi tesztek helyes kitöltése esetén a biztonságtudatos életvitelt segítő ajándékokkal jutalmazta az érdeklődő látogatókat.

 

A szimpóziumhoz kapcsolódó szakmai tartalmak elérhetőek itt:

1. Előadás: A munka, ami megbetegíthet


Előadó: Dr. Madarász Gyula

Letöltés


2. Előadás: Adat vagy ember


Előadó: Nagy József István

Letöltés


3. Előadás: Egyszerűbben, de szabályosan

 

Előadó: Dr. Járai József Krisztián

Letöltés


4. Előadás: Mire tanítanak a súlyos balesetek?

 

Előadó: Nesztinger Péter

Letöltés

 

5. Előadás: Műtárgykarbantartás


Előadó: Palotás Gábor

Letöltés


Kapcsolódó kiadványok elérhetőek itt:

1. Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi és munkabiztonsági kérdései


Letöltés


2. Hasznos információk a szabályos foglalkoztatáshoz


Letöltés


Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

Construma Építőipari Szakkiállítás