2014.05.28. - Ipar Napjai 2014 -Teltházas szakmai program az Ipar Napjai rendezvényen

 

Hagyományosan a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területe adott otthont az „Ipar Napjai 2014” kiállításcsokornak 2014. május 27-30-ig . Ez az esemény Magyarország legátfogóbb ipari seregszemléje, amely egy időben, egy helyen adott lehetőséget számos ipari szegmens bemutatására, míg a kiállítás nemzetköziségét idén a taiwani és a német vállalatok kollektív standjai erősítették. A rendezvényen szép számban jelentek meg multinacionális nagyvállalatok, illetve hazai közép-, és kisvállalkozások egyaránt.

 

Az Ipar Napjain bemutatkozó kiállítói kör felölelte a teljes ipari szakágazatot az ipari automatizálástól a méréstechnikán, a robottechnikán, a műanyag alkatrészgyártáson és a felületkezelésen át a hidraulikus, pneumatikus megoldásokig. A kiállítás meghatározó elemei voltak még a szerszámgépgyártás, a fémmegmunkálás, a munkavédelem, a szereléstechnikai, kötéstechnikai eszközök és az átfogó logisztikai megoldások is. Az „Ipar Napjai 2014” rendezvény magába foglalta az Industriautomation (ipari elektronika és automatizálás), az Energexpo (energetika), a Fluidtech (fluidtechnika, szivattyúk, tömítések), a Subcon (beszállítás és fémtechnika), a Mach&Weld (gépgyártás, hegesztéstechnika), a Chemtech (vegyipar, műanyag- és gumiipar), a Secutech-Védtech (munkavédelem, tűzvédelem, biztonságtechnika) és a Logexpo (ipari logisztika) szakkiállításokat. A teljes rendezvényen tizenkét ország több mint 270 kiállítója várta az érdeklődőket, és a megjelentek érdekes szakmai előadásokat hallgathattak a standok szervezésében.

 

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt ezúttal az Industriautomation Szakkiállítás keretében jelent meg az eseményen. A program két jellemző elemből állt. Egyrészt, a projekt megvalósítói csapata a Nemzeti Munkaügyi Hivatal standján a szakkiállítás teljes időtartama alatt interaktív programokat, kiadványokat biztosított a munkavédelmi és munkaügyi szakterületek iránt érdeklődő látogatók számára. Másrészt pedig – a már kialakult gyakorlatnak megfelelően – megrendezésre került szakmai rendezvényünk, „MINT A GÉP! BALESETEK NÉLKÜL.” címmel. A szimpózium célja a résztevők tájékoztatása, munkavédelmi tudatosságának növelése, illetve a gépiparral összefüggő balesetek, megbetegedések megelőzése, és az ágazatban dolgozók jogszerű foglalkoztatásának elősegítése volt.

 

A rendezvényt dr. Bakos József főigazgató-helyettes nyitotta meg. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának (NMH MMI) vezetője nyitóbeszédében kitért arra, hogy átlagosan heti három balesetből egy halállal végződik, a gépipar szegmense pedig kiemelten veszélyes ágazat a munkabalesetek számának tekintetében, főleg a csonkolásos balesetek mennységének alapján. Ennek ellenére, a munkabalesetek nem írhatóak egyértelműen a gépek rovására, hiszen az esetek kivizsgálásakor csaknem mindig találhatóak a háttérben emberi mulasztásra utaló jelek (ilyen például a képzetlenség, a szándékosan kiiktatott védőberendezések vagy a munkavédelmi oktatás hiánya). Ennek a helyzetnek a megoldása lehet egy hatékonyabb együttműködési rendszer kialakítása az együtt dolgozó emberek között, az egymásra való odafigyelés természetessé tétele.

A szimpózium második előadója Vörös Szabolcs volt, a TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt szakmai vezetője, aki tájékoztatta a megjelent érdeklődőket a projekt tartalmáról, céljairól, megvalósulási ütemtervéről és eddig elért eredményeiről.

A közel kétórás szimpóziumon előadást tartott még Felföldi Krisztina, az NMH MMI Munkavédelmi Főosztályának szakmai koordinátora is. „Karbantartás és személyemelés biztonságosan” című előadásában a személyemelés biztonságos megvalósításának szabályrendszerét és helyes módszertanát mutatta be, ugyanakkor kitért a helytelen módszerek kockázataira, lehetséges következményeire is.

Nédó Ferenc, az NMH MMI Munkavédelmi Főosztályának munkavédelmi szakreferense előadásában a hegesztési eljárások munkaegészségügyi kockázatait elemezte. A szakterület veszélyforrásként kiemelte a mechanikai sérülések jelentette balesetveszélyt, a hő- és zajexpozíciót, illetve a hegesztési füstök egészségkárosító hatását. Az EU OSHA adatai alapján a halálos balesetek 10-15%-a, és az összes baleset 15-20%-a karbantartási munkálatokkal függ össze. Vannak olyan ágazatok, amelyekben a balesetek több mint 50%-a a karbantartáshoz kapcsolódik, de általánosságban elmondható, hogy a foglalkozási megbetegedések a karbantartás területén 8-10-szeres arányban fordulnak elő a többi szakágazathoz képest. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) erre alapozva hirdetette meg kampányát a 2010-2011. évre, amelynek fókuszában a biztonságos karbantartás feltételeinek teljesülése állt.

Dr. Csigi Imre Ferenc az NMH MMI Munkaügyi Főosztályának közigazgatási tanácsadója a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) módosulásairól, az új szabályozás elveiről, az újonnan változott jogszabályok hatályba lépéséről beszélt, és kiemelte, hogy a változások miképpen érintik a munkaügyi ellenőrzések lefolytatását.

Ádovics László, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. munka- és környezetvédelmi vezetője előadásában a cég profiljának bemutatása után arról beszélt, hogy a régi gyáruk miképp vált elavulttá, és ennek alapján hogyan készült el az új gyárépület, hogyan alakították sokkal hatékonyabbá, biztonságosabbá a munkavégzést, a gyártósorokat, az anyagmozgatást és a tárolást is. A bemutatott fejlesztéseknek köszönhetően sikerült olyan munkakörnyezetet teremteniük, amely minimalizálja a munkabalesetek bekövetkeztének esélyét.

A szakmai program zárásaként, Adorján Attila, a Dräger Safety Hungária Kft. képviselőjének „Munkavégzés robbanásveszélyes területen” című előadásában a robbanásveszély elkerüléséről, megelőzéséről hallhattak az érdeklődők. Robbanás és tűzveszélyes helyeken a munkavégzés legbiztonságosabb módszere az egyéni védőeszközök viselésén kívül a légtérelemzés lehet, amelynek helyes módszertanát és az ehhez felhasználható eszközöket, technológiákat egyaránt bemutatta az előadó.

 

A szimpóziumhoz kapcsolódó szakmai tartalmak elérhetőek itt:

 

1. Előadás: Karbantartás és személyemelés biztonságosan

 

Előadó: Felföldi Krisztina

Letöltés

 

2. Előadás: A hegesztési eljárások munkaegészségügyi kérdései az országos célvizsgálatok szemszögéből

 

Előadó: Nédó Ferenc

Letöltés

 

3. Előadás: Az új Mt. alkalmazása a munkaügyi ellenőrzések tükrében

Előadó: dr. Csigi Imre

Letöltés 

 

4. Előadás: Munkavédelmi kultúra, az egészség és a biztonság fontossága a Knorr-Bremse Kft.-nél

 

Előadó: Ádovics László

Letöltés

 

5. Előadás: Légtérelemzés a beszállásos munkavégzéseknél

 

Előadó: Adorján Attila

Letöltés

 

Kapcsolódó kiadványok elérhetőek itt:

1. Emelőgépek biztonságos használata

Letöltés

2. A védett munkavállalói csoportokra vonatkozó rendelkezések

Letöltés

3. A munkabérről

Letöltés

 

Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

IndustriAutomation Nemzetközi Ipari és Automatizálási Szakkiállítás