2014.07.02-07.06. - Megvolt a VOLT is

 

 

2014. július 2–6. között megrendezték Sopronban a 22. VOLT Fesztivált, amelynek történetében idén fordult elő először, hogy egy nappal hosszabb ideig tartott. A rendezvény 6 nap alatt közel 120 000 látogatót vonzott, a színvonalas külföldi és belföldi előadók koncertjei mellett izgalmas civil programokkal várta a fesztiválozókat. A TÁMOP 2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” kiemelt projekt megvalósítói csapata idén is érdekes szakmai programokkal, játékokkal készült a látogatók számára. A programokban résztvevők megismerkedhettek a munka világának kihívásaival, a jogszerű foglalkoztatás szabályaival, és a munkavédelemi előírások betartásának fontosságával.

 

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt sátrában a fesztiválozók munkaügyi- és munkavédelmi kvíz kitöltésével tesztelhették tudásukat, míg a témákban kevésbé járatosak egyszerűbb rejtvények kitöltésével mérhették fel tudásszintjüket. A helyesen kitöltött tesztekért a munkahelyi és mindennapi biztonságot, egészséges életvitelt elősegítő eszközökkel, többek között láthatósági mellényekkel, víztisztítós kulacsokkal ajándékoztuk meg a bulifáradtságot legyőző, érdeklődő  fesztiválozókat.

 

A programok között a legnagyobb sikere a részeg szemüveges akadálypályának volt. A bójákból felállított pályán a finommozgásos feladatok kerültek előtérbe, amelyet józan állapotban mindenki könnyedén végre tud hajtani. A részeg szemüveg azonban olyan eszköz, amely módosítja a térlátást, kiválóan szimulálva az alkoholos befolyásoltság állapotát. Ezzel  feladattal arra hívtuk fel a fesztiválozók figyelmét, hogy mennyire veszélyes lehet a befolyásolt tudatállapotban végzett munka.

Másik népszerű játékunk a GeoChallenge feladatlap kitöltése volt. A feladatlappal a játékosok körbejárhattak a fesztivál területén, és érdekes kérdésekre kereshették a válaszokat, amely így egyszerre volt szórakoztató és izgalmas is.

A kihívások szempontjából bizonytalanabb fesztiválozók részére a sátorban NAPO kisfilmeket vetítettünk, amelyekből sokat tanulhattak a munkavédelem fontosságáról, és lehetséges munkabalesetek, sérülések elkerüléséről.

A sátor dekorációjához tartoztak olyan – hatósági ellenőrzések során készült – képek is, amelyek baleseti veszélyforrásokat, szabálytalan munkavégzést örökítettek meg. A kezdeti döbbent nevetéseket azonban elgondolkozás követte, hiszen mindenki saját szemével láthatta, mennyi veszélyt rejthet például a figyelmetlenségből, az oktatás hiányából fakadó szabálytalan munkavégzés.

 

A fesztiválozók közül több mint 300 résztvevő regisztrált a programjainkra, mindnyájan hasznos ajándékokkal gazdagodtak, és életre szóló élményben volt részük. Célunkat elértük, hiszen olyan problémákra, szabályokra, megoldásokra hívhattuk fel az érdeklődők figyelmét, amellyel később, a munka világában eltöltött éveiket is biztonságosabban élhetik.

 

A következő fesztivál – ahol a TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt megvalósítói csapata programokkal készül az érdeklődők számára – az EFOTT lesz, amelyet az idei évben (július 15-19. között) a Miskolci Egyetem szervezésében tartanak Miskolctapolcán.

 

Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

VOLT fesztivál