2014.07.15-07.20. - A hallgatói bulik királya – részt vettünk az EFOTT-on

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) 2014. július 15-20. között mintegy 90 ezer látogatót vonzott.

 

Az 1976-ban életre keltett vándorfesztivál legendás és népszerű a hallgatók között, fennállása óta bejárta az egész országot, hiszen a helyszín évről-évre változik, és minden alkalommal valamelyik jeles felsőoktatási intézmény segíti a szervezőket egy hatalmas buli megvalósításában, ami a mai napig megőrizte baráti és családias jellegét.

 

Az EFOTT 2014-ben kereken három évtized után ismét Miskolcon, egész pontosan Miskolctapolcán, az Egyetemváros berkeiben vert tábort, és a Debreceni Egyetem vállalta magára a szervezői feladatokat. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal TÁMOP 2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” nevű kiemelt projektjének csapata a tavalyi évhez hasonlóan saját sátorral jelent meg a fesztivál civil falujában.

 

A Miskolci Egyetem épületegyüttese kiterjedt erdős-mezős, zöldövezeti környezetben terül el, ami megadta a kellemes alaphangulatot a fesztiválozók részére. A civil faluban a TÁMOP-2.4.8-12 projektet népszerűsítő sátornak olyan népszerű szervezetekkel kellett felvennie a versenyt a fesztiválozók figyelméért, mint a Nemzeti Kiválóság Program-, a Diákhitel-, az Amerikai Nagykövetség- vagy éppen az egyetemi sátrak.


Az embert próbáló hőség ellenére sok érdeklődő látogatott el a projektsátorhoz az érdekes tesztekért, a vicces feladatokért és a hasznos ajándékokért, illetve a részeg szemüveges akadálypálya kipróbálásáért. Utóbbi feladat még mindig nagyon népszerű a fiatalok körében, a helyesen kitöltött tesztekért kapott ajándékok pedig hasznosak minden fesztiválozó részére.


A kiállítói sátor falainak díszítése megfontolt, tudatos döntés volt. Olyan, hatósági ellenőrzéseken készített képeket választottunk, amelyek köthetőek voltak a tesztekhez is. A munkaügyi és munkavédelmi tesztekben igyekeztünk olyan kérdéseket feltenni, amelyek lehetőleg több foglalkozáshoz, kapcsolhatóak vagy egy-egy tipikusnak mondható, kockázatos helyzetet mutatnak be. Ilyen volt például az a kérdés, amely a mezőgazdasági gépek kardántengelyéről szólt, és a felcsavarodás veszélyét emelte ki. Legtöbb kérdés erről a képről/tesztkérdésről érkezett, hiszen nem minden fiatal ismeri a mezőgazdasági gépeket, és azok veszélyeit. A kérdésekhez kapcsolódó képek jól szemléltettek néhány jellemző munkahelyi veszélyforrást, így egyszerűbb volt elmagyarázni, bemutatni a fesztiválozóknak a munkahelyi környezet kockázatait és a megelőzés célját. A kiállított képeket nézve a fiatalok gyakran meglepődtek azon, hogy milyen merészek a magyar munkavállalók, és kíváncsian hallgatták a magyarázatokat, amellyel a munkahelyi biztonsághoz való hozzáállásukat igyekeztünk javítani.

 

Az egyik legsikeresebb az elektromos árammal kapcsolatos kérdéskör volt, illetve az egyéb számszerűsíthető adatok (munkahelyi stressz okozta százalékos megbetegedések az uniós tagállamokban, mi számít halálos áramütésnek, hány dB állandó zaj mellett kell hallásvédelemről gondoskodni stb.) ismertetése.

 

A leggyakoribb hiba a munkavédelmi teszt során szintén a mezőgazdasághoz köthető. A borászat kapcsán sokan gondolták azt, hogy a must erjedése közben nem szén-dioxid keletkezik, hanem szén-monoxid, illetve gyakran karikázták be helyes válasznak, hogy a gyertyával végzett pincemustra hatékonyabb, mint a szellőztetés.

 

A projekt megjelenése a fesztiválon sikeresnek értékelhető, hiszen a sátrunknak több mint háromszáz látogatója volt.

 

Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

EFOTT Fesztivál