2014.07.23-07.26. - Nagyerdei projektkalandok – A Campus Fesztiválon jártunk

2014. július 23–26. között rendezték meg Debrecenben Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseményét, a Campus Fesztivált. 2014-ben sikerült túlszárnyalni az eddigi rekordszámot és mintegy hetvenezer ember élvezte együtt a négynapos fesztivál színes programkínálatát, ahol a széles zenei választékon túl, a civil szféra is jelentősen képviseltette magát. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt az előző két nyári fesztiválhoz hasonlóan a debreceni Nagyerdőben is szakmai programokkal, játékokkal készült a látogatók számára, így a projekt standjához érkező érdeklődők  megismerkedhettek a munkavédelem és munkaügy területeinek céljaival, jelentőségével.

 

A projekt standját olyan hatósági ellenőrzéseken készült képeket jelenítették meg a szervezők, amelyek szemléletesen mutatták be a baleseti veszélyforrásokat vagy éppen munkabaleseti helyszíneket. A fesztiválozók döbbenettel fedezték fel, hogy milyen szabálytalanságokkal találkoznak a munkavédelmi felügyelők egy-egy ellenőrzési helyszínén, vagyis a munkahelyeken... Az érdeklődők számára a megvalósítók több tájékoztatóanyagot is kiosztottak;, a projekt tevékenységének részletes ismertetőjét, illetve a munkába lépéssel, a biztonságos munkavállalással kapcsolatos tájékoztatóanyagokat is hazavihettek magukkal a résztvevők.

 

A kiemelt projekt legnépszerűbb programja a munkaügyi- és munkavédelmi kvízek mellett ezúttal is a „részeg szemüveges” akadálypálya volt. A programokban résztvevők többféle – 10-15 kérdésből álló - kérdéssor segítségével játékos formában tehették próbára a tudásukat. A résztvevőket apróbb ajándékokkal jutalmazták, amelyek – pl. a láthatósági mellény vagy víztisztítós kulacs - a mindennapi életben is hasznosak lehetnek. Az ügyességi pálya kulcseleme a már tavalyi rendezvényekről is ismert speciális szemüveg volt, amely célja a módosult tudatállapot hatásainak modellezése. Ez a rafinált eszköz arra hivatott, hogy megzavarja viselője térérzékelését, aki így a pálya összetettségétől függően csetlik – botlik a feladatok teljesítése közben. A szemüveg népszerűségének titka talán abban rejlik, hogy így veszélytelen módon lehet kipróbálni a bódult állapotban jelentkező kiszolgáltatottság érzését, és  bepillantást nyerni a súlyosan ittas  emberek észlelte groteszk világba.

 

Ezek mellett a GeoChallenge feladatlap kitöltése is  csábította a fesztivállakókat. A feladatlappal a játékosok körbejárhattak a fesztivál területén, és érdekes kérdésekre kereshették a válaszokat, amely így egyszerre volt szórakoztató és izgalmas csapatban vagy egyénileg teljesítve egyaránt.

 

A Campus fesztivál leginkább abban a tekintetben tért el a nyár folyamán meglátogatott VOLT és EFOTT fesztiváltól, hogy ez igazi családi rendezvény volt, ahol a hét folyamán sok kisgyermekes család is felkereste a projektet. A projektcélok szempontjából a gyermekek jelenléte a rendezvényen igen hasznos volt, mert  egy nyitott, érdeklődő korosztály amely képesek befolyásolni szülei, hozzátartozói magatartását, legyen szó akár a munkahelyi viselkedésükről, vagy a saját biztonságukkal kapcsolatos döntésekről.

 

Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

Campus Fesztivál