2014.09.06-09.07.- Lovagi páncéltól a részeg szemüvegig - a Múltidéző Piactéren jártunk

 

A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt szeptember első hétvégéjét a budapesti Népligetben, a Múltidéző Piactér hagyományőrző összművészeti fesztiválon töltötte. A SzeptEmberFeszt keretében idén 4. alkalommal megrendezett esemény színes programcsokra remek kikapcsolódási lehetőség volt a családok számára, hiszen elkalandozhattak a történelem, a kultúra, a gazdasági élet és a vásári komédiák világában.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendezésében megvalósult ingyenesen látogatható, kétnapos családi fesztivál remek lehetőség volt, hogy a projekt standjához látogatók megismerhessék a munkavédelem és munkaügy területét. Tapasztalataink szerint  a munkavédelmi és munkaügyi témájú játékok legalább annyira izgalmasak az érdeklődők számára, mint a lovagi páncélok, ha fantáziadús keretek között valósítják meg.

 

A fesztivál családi jellegéből adódóan a projekt többféle szórakoztató és edukációs programmal, játékkal készült, hogy a fiatalabb és az idősebb generáció érdeklődését is felkeltse. Az előző fesztiválokhoz hasonlóan a projekt legsikeresebb, legnépszerűbb programeleme ismét az akadálypálya volt. A bójákból felállított pályát egy úgynevezett részegszemüveggel kellett teljesíteni a lelkes résztvevőknek, amellyel kiválóan lehet az alkoholos befolyásoltságot illusztrálni. Ezzel a feladattal a projektcsapat érzékletesen bemutatta, hogy milyen veszélyekkel jár a munkavégzés, amennyiben módosult tudatállapotban teljesíti a munkavállaló feladatát.

 

További népszerű programelemeink a munkavédelmi és munkaügyi tesztek voltak. A 10-15 kérdésből álló feladatlap kitöltésével bárki tesztelhette, hogy mennyire van tisztában munkabiztonsági, munkaegészségügyi és munkaügyi kérdésekkel. A feladatlapok kitöltői  egy apró ajándékkal gazdagodhattak ugyanúgy, mint a kisebb gyermekek, akik munkavédelmi rajzokat színezhettek ki, illetve egyszerűbb „hidden object” feladatok segítségével ismerkedhettek a munkavédelmi eszközökkel.

 

A játékokon, teszteken túl ezúttal is hasznos programelemünk a munkavédelmi eszköz bemutató volt, ahol a fesztiválozók minden kérdésre választ kaphattak a védőeszközökkel kapcsolatban, sőt kézbe is vehették és fel is próbálhatták azokat.

 

Közel 300 aktív résztvevő regisztrációja és a további számos látogató, érdeklődő bizonyította, hogy a projekt jelenléte ezen a fesztiválon is sikeres volt. Olyan problémákra, szabályokra, megoldásokra hívhattuk fel a figyelmet, amelyek a  mindennapi életben, és a munka világában is hasznosak.

 

Kapcsolódó Galéria elérhető itt:

Múltidéző Piactér hagyományőrző összművészeti fesztivál