tamop248.hu/2

2015.04.22. Szeged

Időpont: 2015. április 22. 10:00

Helyszín:Csongrád Megyei Kormányhivatal  6722, Szeged, Bocskai út 10-12.


Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
SZEGEDI ÁLLOMÁS

PROGRAM
8. állomás - Szeged

 
Időpont:    2014. április 22. (szerda)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:   Csongrád Megyei Kormányhivatal
               6722 Szeged Bocskai u. 10-12. I.em. 40-es tárgyaló

9.30-10.00    Helyszíni regisztráció

10.00-10.20   Vörös Szabolcs, szakmai koordinátor
                   Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály

                   „A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása”

10.25-10.45    Magyar Csaba, munkaügyi ellenőr

                    Csongrád Megyei Kormányhivatal
                     „Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai alapján"                                                                                                                                               

10.50-11.10    Majláth Mihály, munkavédelmi felügyelő
                    Csongrád Megyei Kormányhivatal
                    „Munkavédelem a mindennapokban”

11.10 – 12.00    Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere

A rendezvényt Kerekes Áron a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderálja.

(A változtatás jogát fenntartjuk!)

Sajtóközlemény:


2015. április 22.


Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY


SAJTÓKÖZLEMÉNY


ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!


Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.


Tudta Ön, hogy

  • évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
  • éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?

Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.
Az országos előadássorozat szegedi állomásának kiemelt témái voltak a munkaügyi szabálytalanságok, a munkavédelem, mint munkaadói felelősség valamint a munkabalesetek gyakorisága.


Majláth Mihály, a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkavédelmi felügyelője elmondta, hogy „Magyarországon naponta 50 ember sérül meg munkahelyén, minden másnap történik súlyos munkabaleset, és minden 5. nap meghal egy dolgozó munkavégzés közben. A munkavédelem, mint munkaadói felelősség még nem épült be a felelősségi struktúrába hazánkban. A magyar előírások megfelelnek a nemzetközi szabályozásnak, ám hiába vannak jó törvényeink, ha azokat nem tartjuk be. Magyarországon az emberek értékrendjében a munkahelyi biztonság nem foglal el előkelő helyet.
Sok dolga van még a hatóságoknak, ugyanakkor a munkavédelmi kultúra fejlesztésére, a szabálykövető magatartás ösztönzésére, és a dolgozó tudatosságra is szükség van. Ez nem mehet a költségtakarékosság rovására, ma a munkáltatok gazdasági helyzetük miatt elsőként a munkavédelmi költségeiket csökkentik.”


Magyar Csaba, a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi ellenőre előadásában többek között elmondta, hogy „Csongrád megyében az elmúlt időszakban a feketefoglalkoztatás mértéke csökkent. A munkaügyi ellenőrzésekkel kapcsolatban pedig elmondható, hogy az ellenőrök igyekeznek partnerként együttműködni, hasznos tanácsokkal segíteni a munkáltatókat és a munkavállalókat.”


A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el. Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

Szeged-26
Szeged-12
Szeged-50
Szeged-94
Szeged-102