tamop248.hu/2

2015.04.22. Veszprém

Időpont: 2015. április 22. 10:00

Helyszín:Veszprém Megyei Kormányhivatal 8200  Veszprém, Batsányi u. 5.

Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
VESZPRÉMI ÁLLOMÁS

PROGRAM
9. állomás - Veszprém

 
Időpont:    2014. április 22. (szerda)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:   Veszprém Megyei Kormányhivatal
               8200 Veszprém Batsányi u. 5.

9.30-10.00    Helyszíni regisztráció

10.00-10.20    Kisanyik Tímea, tevékenység koordinátor
                    Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
                   „A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása”

10.25-10.45     Jákli Tibor, osztályvezető
                     Veszprém Megyei Kormányhivatal
                    „A munkaviszony létesítésével és a jogszerű foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók"                                                                                                                                            

10.50-11.10    Troják László, főosztályvezető
                    Veszprém Megyei Kormányhivatal
                    „A foglalkoztatás biztonsága a gépiparban”

11.10 – 12.00    Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere

A rendezvényt Kisanyik Tímea a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderálja.

(A változtatás jogát fenntartjuk!)


Sajtóközlemény:


2015. április 22.


Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY


SAJTÓKÖZLEMÉNY


ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!


Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.


Tudta Ön, hogy

  • évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
  • éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?

Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.
Az országos előadássorozat veszprémi állomásának kiemelt témái voltak a munkaviszony létesítésével és a jogszerű foglalkoztatással kapcsolatos tudnivalók, valamint munkavédelmi előírások a faiparban és a gépiparban.


Jákli Tibor, Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának osztályvezetője elmondta "Az ellenőrzési tapasztalatok szerint továbbra is jelentős mértékű szabálytalanság a "feketefoglalkoztatás", mely rövidtávon látszólag mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak megéri, azonban hosszabb távon veszélyes, ha egészségbiztosítás és nyugellátás nélkül marad a munkavállaló. A gazdaságra nézve mindenképpen káros, mivel nem versenysemleges állapotot hoz létre, hiszen egyesek úgy érnek el jobb árakat, jobb piaci pozíciót, hogy nem fizetik be az adókat és járulékokat. Ugyanakkor káros a munkáltatónak is, hisz amennyiben a munkaügyi ellenőrzés feltárja a bejelentés nélküli foglalkoztatást, bizonyos esetekben a hatóság bírsággal sújtja, illetve kizárásra kerül a pályázati úton nyújtott költségvetési támogatásokból is."


Troják László, Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának főosztályvezetője előadásában kiemelte, hogy „A veszélyes munkaeszközök, a jelentős munkavállalói létszám miatt is különösen fontos a munkavédelmi előírások betartása, mert a foglalkozási eredetű megbetegedések és munkabalesetek megelőzése kifizetődik.”


A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el. Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

Veszprem-3
Veszprem-6
Veszprem-5
Veszprem-16
Veszprem-43