tamop248.hu/2

2015.04.29. Cegléd

2015.04.29. Cegléd


Időpont: 2015. április 29. 10:00

Helyszín: Cegléd Polgármesteri Hivatal, 2700 Cegléd Kossuth tér 1. 


Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
CEGLÉDI ÁLLOMÁS

PROGRAM

12. állomás - Cegléd

 
Időpont:    2014. április 29. (szerda)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:    Cegléd Polgármesteri Hivatal
               (2700 Cegléd, Kossuth tér 1.)
 
9.30-10.00    Helyszíni regisztráció

10.00-10.20    Kisanyik Tímea, tevékenység koordinátor
                    Nemzetgazdasági Minisztérium, TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
                    A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása

10.25-10.45    dr. Sabacz Róbert, főosztályvezető-helyettes
                    Budapest Főváros Kormányhivatala, Foglalkoztatási Főosztály
                    Rendezett munkaügyi kapcsolatok és a munkaügyi ellenőrzés összefüggései

10.50-11.10    Velicsek Ildikó, osztályvezető
                    Budapest Főváros Kormányhivatala, Foglalkoztatási Főosztály
                    Munkavédelem a közfoglalkoztatásban

11:10 – 12:00    Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere


A rendezvényt Kisanyik Tímea a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderálja.

(A változtatás jogát fenntartjuk!)

 

Sajtóközlemény:

2015. április 29.


Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY


SAJTÓKÖZLEMÉNY


ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!


Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.


Tudta Ön, hogy

  • évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
  • éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?


Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.
Az országos előadássorozat ceglédi állomásának kiemelt témái voltak a rendezett munkaügyi kapcsolatok és a munkaügyi ellenőrzések összefüggései, valamint a munkavédelem a közfoglalkoztatásban.

dr. Sabacz Róbert, Budapest Főváros Kormányhivatal főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy "A rendezett munkaügyi kapcsolatok egy cég számára roppant fontosak, mert a gazdasági társaságok csak rendezett munkaügyi kapcsolatok esetén pályázhatnak (uniós és állami forrásokra egyaránt). Amennyiben egy munkaügyi ellenőrzésen bírságot/szankciót vetnek ki egy gazdasági társaságra, úgy ezzel a pályázási lehetőséget is elveszítheti a cég."

Velicsek Ildikó, Budapest Főváros Kormányhivatalának osztályvezetője előadásában elmondta, hogy "A munkavédelmi ellenőrzések célja volt, hogy a munkáltatók törekedjenek a biztonságos munkavégzés javítására, a munkavédelmi 8munkaegészségügyi és munkabiztonsági előírások betartására, annak érdekében, hogy a munkavállalók egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülményei megvalósuljanak, megelőzve a foglalkozási megbetegedéseket és a munkabaleseteket."


A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el.
Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben.
A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

Cegled-37
Cegled-11
Cegled-69
Cegled-64
Cegled-83
Cegled-103