tamop248.hu/2

2015.05.06. Pécs

2015.05.06. Pécs


Időpont: 2015. május 6. 10:00

Helyszín: VOKE Vasutas Művelődési Ház,

              7621, Pécs Váradi Antal u. 7/2.


Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
PÉCSI ÁLLOMÁS

PROGRAM

16. állomás - Pécs

 
Időpont:    2014. május 6. (szerda)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:   VOKE Vasutas Művelődési Ház
               (7621 Pécs Váradi Antal u. 7/2.)
 
9.30-10.00    Helyszíni regisztráció

10.00-10.20    Vörös Szabolcs, szakmai koordinátor
                    Nemzetgazdasági Minisztérium, TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
                    A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása

10.25-10.45    dr. Ferge Zsigmond, munkaügyi felügyelő
                    Baranya Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                    Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai alapján

10.50-11.10    Puszti Tibor, munkavédelmi szakreferens
                    Baranya Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                    A munkahelyi zaj elleni védelem

11.10 – 12.00    Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere

A rendezvényt Kerekes Áron a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderálja.

(A változtatás jogát fenntartjuk!)

Sajtóközlemény:

 

2015. május 6.

Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.

Tudta Ön, hogy

  • évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
  • éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?


Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.

Az országos előadássorozat pécsi állomásának kiemelt témái voltak a munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás, valamint a zaj, mint munkahelyi kóroki tényező.

dr. Ferge Zsigmond, Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi felügyelője elmondta, hogy a „Tisztességes foglalkoztatás A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait állapítja meg. A másik fél gazdasági és szociális érdekeire tekintettel történő foglalkoztatás és munkavégzés a munkavállalónak és a munkáltatónak is egyaránt alapvető törekvése. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

Puszti Tibor, a Baranya Megyei Kormányhivatal munkavédelmi szakreferense előadásában kiemelte, hogy " Életünk nagyobb részét zajos környezetben töltjük. A nem megfelelően kezelt munkahelyi zaj olyan kockázati tényező, amely hosszú távon a hallószerv vissza nem fordítható károsodását okozhatja. Tájékoztatónk célja felhívni a figyelmet a munkahelyi zaj elleni védelem megvalósításának fontosságára, az egészségkárosodás megelőzésének gyakorlati lehetőségeire."

A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el. Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

Pecs-16
Pecs-18
Pecs-20
Pecs-47
Pecs-51
Pecs-66
Pecs-67