tamop248.hu/2

2015.05.13. Eger

2015.05.13. Eger


Időpont: 2015. május 13. 10:00

Helyszín: AGRIA TISZK,

              3300, Eger, Bartók Béla tér 4.


Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
EGRI ÁLLOMÁS

PROGRAM

19. állomás - Eger

 
Időpont:    2014. május 13. (szerda)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:    AGRIA TISZK
               (3300 Eger, Bartók Béla tér 4.)
 
9.30-10.00    Helyszíni regisztráció

10.00-10.20    Kisanyik Tímea, tevékenység koordinátor
                    Nemzetgazdasági Minisztérium, TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
                    A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása

10.25-10.45    Szabó Zsolt, munkaügyi csoportvezető
                    Heves Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                    A munkaügyi hatóság helye és feladata a területi államigazgatás szervezetrendszerében

10.50-11.10    Veres Pál csoportvezető
Heves Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
A munkáltatók feladatai, felelőssége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításában

11.10 – 12.00    Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere


A rendezvényt Kerekes Áron a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderálja.

(A változtatás jogát fenntartjuk!)


Sajtóközlemény:

2015. május 13.

Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.

Tudta Ön, hogy

  • évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
  • éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?


Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.

Az országos előadássorozat egri állomásának kiemelt témái voltak a munkaügyi hatóság feladata a területi államigazgatás szervezetrendszerében és a munkáltatók feladata a biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósítása.

Szabó Zsolt, a Heves Megyei Kormányhivatal munkaügyi csoportvezetője előadásában elmondta, hogy "Továbbra is kiemelt cél annak elősegítése, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek. Emellett a munkaügyi hatóság ellenőrzési feladatait kiegészítve, a prevenciót szolgáló tájékoztató/felvilágosító tevékenységével törekedjen arra, hogy joggyakorlatában jelenjen meg a közigazgatás szolgáltató elve."

Veres Pál, a Heves Megyei Kormányhivatal csoportvezetője előadásában kiemelte, hogy „A munkáltatóknak és a munkavállalóknak, valamint az állami szerveknek és az érdekképviseleteknek a munkavédelemre vonatkozó szabályokban meghatározott jogok és kötelezettségek teljesítése során együtt kell működniük.”

A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el.
Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

Eger-15
Eger-35
Eger-69
Eger-83
Eger-75