tamop248.hu/2

2015.05.20. Sárvár

2015.05.20. Sárvár


Időpont: 2015. május 20. 10:00

Helyszín: Hotel Park Inn,

              9600, Sárvár, Vadkert krt. 4.

Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
SÁRVÁRI ÁLLOMÁS

PROGRAM

21. állomás - Sárvár

 
Időpont:    2014. május 20. (szerda)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:   Hotel Park Inn
    (9600 Sárvár, Vadkert krt. 4.)
 
9.30-10.00     Helyszíni regisztráció

10.00-10.20   Kisanyik Tímea, tevékenység koordinátor
                   Nemzetgazdasági Minisztérium, TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
                   A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása

10.25-10.45  dr. Bérdi András, főosztályvezető-helyettes
                  Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                  Leggyakoribb munkajogi tévhitek

10.50-11.10  Dörner Rezső, munkavédelmi felügyelő
                  Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                  Hogyan kerüljük el a munkabaleseteket?

11.10 – 12.00    Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere

A rendezvényt Kerekes Áron a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderálja.

(A változtatás jogát fenntartjuk!)

Sajtóközlemény:

2015. május 20.


Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY

SAJTÓKÖZLEMÉNY       

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.

Tudta Ön, hogy
•    évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
•    éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?

Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.


Az országos előadássorozat sárvári állomásának kiemelt témái voltak a leggyakoribb munkajogi tévhitek valamint a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzése.

dr. Bérdi András, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal főosztályvezető-helyettese előadásában kiemelte, hogy „Nagyon sok félreértés, illetve értelmezés, tévhit van a köztudatban a munkajogi előírásokkal kapcsolatban, de a hatóság nemcsak ellenőrzést, hanem tájékoztató, felvilágosító tevékenységet is végez, mivel a hatáskörébe tartozó bármilyen munkajogi kérdéssel kapcsolatban meg lehet keresni személyesen, telefonon vagy e-mailben.”

Dörner Rezső, a Győr-Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal munkavédelmi felügyelője előadásában elmondta, hogy „Több eszköz létezik a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzéséhez. Többek között például a megfelelő és tudatos munkaszervezés illetve irányítás, az információk átadása, oktatása a munkavállalók részére, a biztonságos munkaeszközök biztosítása, a megfelelő és folyamatos kommunikáció és a munkavédelmi rendszer kiépítése, ismertetése és fejlesztése a vállalat minden szintjén.”

A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el.
Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

 

DSCN8139
DSCN8118
DSCN8140
DSCN8151