tamop248.hu/2

2015.05.27. Siófok

2015.05.27. Siófok

Időpont: 2015. május 27. 10:00

Helyszín: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal, 8600 Siófok, Fő tér 1.

Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
SIÓFOKI ÁLLOMÁS

PROGRAM

26. állomás - Siófok

 
Időpont:   2014. május 27. (szerda)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:  
Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal           

              (8600, Siófok, Fő tér 1.)
 
9.30-10.00     Helyszíni regisztráció

10.00-10.20    Vörös Szabolcs, szakmai koordinátor
                    Nemzetgazdasági Minisztérium, TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
                    A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása

10.25-10.45    Weberné dr. Erős Anikó, munkaügyi képviselő
                    Tolna Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                    A munkaügyi ellenőrzések súlyponti kérdései
                   
10.50-11.10    Biczó Zoltán, munkavédelmi koordinátor
                    Somogy Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                    Jelentősebb veszélyforrások a feldolgozóipari munkahelyeken, a kereskedelem és a vendéglátás területén, és azok kezelése

11.10 – 12.00    Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere


A rendezvényt Kisanyik Tímea a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály munkatársa moderálja.

(A változtatás jogát fenntartjuk!)

Sajtóközlemény:

2015. május 27.


Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY


SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!


Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.


Tudta Ön, hogy


• évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
• éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?


Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.

Az országos előadássorozat siófoki állomásának kiemelt témái voltak a munkaügyi ellenőrzések súlyponti kérdései valamint a jelentősebb veszélyforrások a feldolgozóipari munkahelyeken.


Weberné dr. Erős Anikó, a Tolna Megyei Kormányhivatal munkaügyi képviselője előadásában elmondta, hogy „A munkaügyi ellenőrzések során a felügyelők még mindig jelentős számban tárnak fel jogsértést a bejelentés nélküli foglalkoztatással kapcsolatosan. Fontos kiemelni, hogy a foglalkoztatók ezzel jelentős kárt okoznak az államnak és a munkavállalóknak egyaránt.”

Biczó Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal munkavédelmi koordinátora előadásában kiemelte, hogy „A balesetek, foglalkozási megbetegedések kivizsgálásának célja, hogy az ahhoz vezető (tárgyi, személyi, szervezési) okok feltárásával egy következő baleset, megbetegedés elkerülhető legyen. A megfelelő kivizsgálás elengedhetetlen, fontos prevenciós szereppel bír.”

A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el.
Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben.
A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

DSCN8221
DSCN8226
DSCN8271
DSCN8234