tamop248.hu/2

2015.06.09. Komló

2015.06.09. Komló

Időpont: 2015. június 9. 10:00

Helyszín: Komló Város Önkormányzata, Díszterem
    (7300, Komló Városház tér 3.)

Programterv:

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW
KOMLÓI ÁLLOMÁS

PROGRAM

32. állomás - Komló

 
Időpont:   2014. június 9. (kedd)
Kezdés:    10.00 óra
Helyszín:   Komló Város Önkormányzata, Díszterem
               7300, Komló Városház tér 3.

 
9.30-10.00     Helyszíni regisztráció

10.00-10.20    Kisanyik Tímea, tevékenység koordinátor
                    Nemzetgazdasági Minisztérium, TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztály
                    A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 kiemelt projekt rövid bemutatása

10.25-10.45    dr. Ferge Zsigmond, munkaügyi felügyelő
                    Baranya Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                    Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai alapján

10.50-11.10    Puszti Tibor, munkavédelmi szakreferens
                    Baranya Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztály
                    A képernyős munkahelyek egészségi kockázatai
                   
11.10 – 12.00  Fogadás, kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere

(A változtatás jogát fenntartjuk!)

Sajtóközlemény:


2015. június 9.


Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT VÉGREHAJTÁSI FŐOSZTÁLY
TÁMOP 2.4.8-12 PROJEKT-VÉGREHAJTÁSI OSZTÁLY

SAJTÓKÖZLEMÉNY        

ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI ROADSHOW – LEGYEN FELKÉSZÜLT!

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel.

Tudta Ön, hogy
•    évente 7 munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak?
•    éjszakai munka nem rendelhető el a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig?

Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.


Az országos előadássorozat komlói állomásának kiemelt témái voltak a munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás valamint a képernyős munkahelyek egészségi kockázatai.

dr. Ferge Zsigmond, a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi felügyelője előadásában elmondta, hogy „A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait állapítja meg. A másik fél gazdasági és szociális érdekeire tekintettel történő foglalkoztatás és munkavégzés a munkavállalónak és a munkáltatónak is egyaránt alapvető törekvése. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.”

Puszti Tibor, a Baranya Megyei Kormányhivatal munkavédelmi szakreferense előadásában kiemelte, hogy „Általában a képernyős munkahelyet korszerű és biztonságos munkahelynek tekintik, ahol egészséget veszélyeztető kockázattal nem kell számolni. Ma már bizonyított, hogy ha a képernyős munkahely eszközei nem illeszkednek a munkavállaló testi-, lelki adottságaihoz, akkor hosszú távon többféle betegség kialakulását okozhatják. Tájékoztatónk célja felhívni a figyelmet a képernyős munkahely kialakításának és a munkavégzés szabályai betartásának egészségmegőrző szerepére.”

A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el. Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” projekt keretében megrendezésre kerülő ingyenes előadások a sajtó képviselői számára is elérhetőek, így a média segítségével a közérdekű információk a lakosság minden részéhez akadálytalanul eljuthatnak.

Képek:

DSCN8525
DSCN8511
DSCN8531
DSCN8542
DSCN8554
DSCN8546